Home

Bedrijfsprofiel

Producten

Foto's

Montage

Milieu

Contact

Services

Bespaartips 
 

PRAKTISCHE BESPAARTIPS:


 

Nergens in huis staan zoveel elektrische apparaten als in de keuken. Een kookplaat of koffiezetapparaat wordt dagelijks gebruikt en een koelkast en diepvries zijn 24 uur per dag in werking. Deze laatste twee toestellen zijn al goed voor ongeveer een vijfde van het energieverbruik in een huishouden. Aanleiding genoeg om het energieverbruik van huishoudtoestellen eens onder de loep te nemen.


 

Energielabels
Een Europese richtlijn deelt elektrische apparaten zoals wasmachines, afwasmachines, koelkasten, diepvriezers... in volgens energieklassen. Afhankelijk van het energieverbruik kregen de toestellen aanvankelijk een score van A (laag verbruik) tot G (hoog verbruik). In 2004 kwamen daar de nog zuinigere labels A+ en A++ bij.

 

Een toestel met een A+-label verbruikt 25% minder dan een toestel met een A-label. Nog beter doet de klasse A++ het.

 

Dergelijke apparaten verbruiken op hun beurt nog eens 50% minder elektriciteit dan klasse A. Bij wijze van voorbeeld vind u in onderstaande tabel een vergelijking tussen het theoretisch verbruik van een koelkast zonder vriesruimte van 250 liter. Het reële verbruik is mede afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid voedsel in de koelkast en de omgevingstemperatuur.

 

Energielabel

 

Gemiddeld jaarverbruik

 

A++

 

€16.71

 

A+

 

€19,40

 

A

 

€26,14

 

B

 

€35,03

 

C

 

€44,46

 

Het is dan ook zeer aan te bevelen om op de energielabels te letten. De klassen A tot A++ kosten wel meer, maar in enkele jaren tijd is die meerprijs terugverdient door het lagere energieverbruik.

 

 

 

Koken

In het algemeen zijn kookplaten op aardgas voordeliger dan elektrische, zowel op het vlak van verbruik als de kostprijs. De klassieke elektrische kookplaat verbruikt circa twee keer zoveel energie als een gaskookplaat. Het grote voordeel van aardgas is de snelheid: je hebt geen opwarmtijden.

 

De laatste jaren maken elektrische kookplaten wel gebruik van diverse technologieën. De keramische kookplaten scoren wel beduidend minder goed dan de kookplaten met inductie. Ze warmen heel snel op en de warmte blijft in de pan. Zo verbruiken inductieplaten 40% minder energie dan een klassieke elektrische kookplaat, even energievriendelijk als aardgasplaten dus. Inductieplaten zijn bovendien erg veilig en onderhoudsvriendelijk.

 

Pannen
Investeer in kwaliteitsvolle pannen met een vlakke, dikke bodem die de warmte goed geleidt. Bij een elektrische kookplaat levert een slechte pan een dubbel energieverbruik op. Vergeet daarbij het deksel niet, want dan verbruik je zelfs 350% meer. Ook bij goede pannen is een deksel van belang, anders verbruikt de elektrische kookplaat 280% meer energie. Stem de grootte van de pan ook af op de grootte van de kookplaat.

 

Met een wok serveert u in enkele minuten tijd een gezonde maaltijd. Groenten wokken of stomen is energievriendelijker dan koken. Laat de wok goed heet worden om vervolgens de bereidingstijd tot een minimum te beperken.

 

Of wat te denken van een snelkookpan? Deze verbruikt 40 tot 70% minder energie dan een gewone pan. Er er blijven meer vitaminen en meer smaak over.

 

Bereiden
Houd bij de bereiding van etenswaren rekening met deze energiebesparende tips:

 •  

  Zet de kookplaat van een elektrisch fornuis uit voor het einde van de bereidingstijd. De plaat geeft toch nog een tijdje voldoende warmte af.

 •  

  Gebruik niet te veel water bij de bereiding van groenten. Het is voldoende als ze voor een derde onder water staan.

 •  

  Gebruik een deksel bij het koken. Water is zo veel sneller opgewarmd en het spaart energie.

 

 


 

Koelen

 

Keuze en plaatsing
Koelkasten zonder vriesruimte zijn zuiniger dan combitoestellen.

 

Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de koelkast. Plaats het toestel op enkele centimeters van de muur. Bij inbouwtoestellen zorgen roosters onderaan en bovenaan voor luchtcirculatie.

 

 

Energiebesparende gebruikstips:

 •  

  De ideale temperatuur is 4 à 5° C.
  Een lagere temperatuur kost onnodig energie, bij een hogere temperatuur zal voedsel te snel bederven. Leg een thermometer in een bakje water in het midden van de koelkast om de temperatuur te meten.

 •  

  Bewaar geen producten in de koelkast die erbuiten bewaard kunnen worden.
  Plaats ongeopende potjes, flessen en blikjes niet in de koelkast. Misschien volstaat een kleine, zuinigere koelkast zelfs?

 •  

  Laat warme gerechten afkoelen voor u ze in de koelkast plaatst.

 •  

  Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. Ze zorgen voor koeling.

 

 

Onderhoud

 •  

  Plaats niet te veel zware spullen in de koelkastdeur. Het belast de scharnieren van de deur. Een deur die niet goed sluit, verkwist energie. Controleer dit geregeld.

 •  

  Als u de koelkast meer dan twee weken niet gebruikt, kan is het beter om hem uit te schakelen. Laat de deur dan wel op een kier staan om schimmelvorming tegen te gaan.

 

 

 

 

Vriezen

 

Keuze en plaatsing
Kies een diepvries op maat van uw gezin.

 

 

Energiebesparende gebruikstips:

 •  

  Stel de juiste temperatuur in: 18°C. Elke graad lager verbruikt 5% meer elektriciteit.

 •  

  Houd een lijstje bij met de plaats van de producten in de diepvries. Zo vind u alles sneller terug en gaat er minder energie verloren bij het openen van de deur. Transparante vriesbakken gebruiken is ook een mogelijkheid.

 •  

  Vries enkel afgekoelde producten in. Producten die eerst in de koelkast hebben gestaan, zijn gemakkelijker in te vriezen. Plaats zeker geen warme gerechten rechtstreeks in de diepvries.

 •  

  Vul de diepvries zo goed mogelijk. Een veel te grote diepvries is synoniem met onnodig energieverbruik. Als u het halflege toestel met piepschuim vult, hoeft het minder lucht te koelen.

 •  

  Houd bij een stroomstoring de diepvriezer dicht. Zolang de storing niet langer dan 24 uur duurt, blijft uw voedsel onder het vriespunt.

 

 

Onderhoud

 •  

  Ontdooi de diepvries op geregelde basis. Een ijslaagje van 2 mm verhoogt het energieverbruik al met 10%! Bij aankoop kunt u ook een No frost-model kiezen zonder ijsafzetting.

 •  

  Controleer de deuren op energielekken, een niet goed sluitende deur verbruikt veel meer energie.

 

 

 

Afwassen
Met de hand of de machine? Wat is nu het meest energie- en milieuvriendelijk: met de hand afwassen of een machine het werk laten opknappen? Veel hangt natuurlijk af van de wijze waarop u afwast. Zo kunt u zichzelf de volgende vragen stellen: doet u de afwas in een teiltje of houd u alles onder de lopende kraan? Hoeveel water en hoeveel afwasmiddel gebruikt u? Spaart u de afwas op of laat u na elke maaltijd de wasbak vollopen? Gebruikt u koud of warm water? In dat laatste geval, hoeveel liters water verspilt u bij het zoeken naar de juiste temperatuur?

 

Met de hand afwassen is dus niet altijd voordelig; in het algemeen is afwassen met een vaatwasmachine zelfs veel goedkoper. Daarmee verbruikt men minder afwasmiddel en warm water.

 

Gebruik
Net zoals bij met de hand afwassen kunt u een vaatwasmachine al dan niet spaarzaam gebruiken. Houd daarom rekening met de volgende tips:

 •  

  Gebruik de machine enkel als ze volledig gevuld is.

 •  

  Spoelen onder de kraan is overbodig.

 •  

  Ook potten en pannen kunt u er met weinig water en energie in afwassen.

 •  

  Hardnekkige etensresten verwijderen, want ze verstoppen de filter en vervuilen onnodig het afwaswater.

 •  

  Gebruik altijd het juiste programma. Niet al te vuile afwas kunnen met een spaarprogramma snel en zuinig gereinigd worden.

 •  

  Gebruik niet te veel afwasmiddel.

 •  

  Controleer steeds of de sproeiarmen van de vaatwasser vrij kunnen ronddraaien.

 

Onderhoud
Vet- en kalkresten zetten zich niet alleen af op de bodem van de vaatwasser, maar ook in de leidingen van de afwasmachine. De vaatwasser goed onderhouden is een must voor een optimale waskwaliteit en een zuinig energieverbruik. Bovendien bevordert het de levensduur van de machine.

 •  

  Controleer geregeld de filter. Reinig deze zodat hij niet verstopt.

 •  

  Controleer of de gaten in de sproeiarmen niet verstopt zijn.

 •  

  Gebruik enkele keren per jaar een machinereiniger om de vaatwasser te ontkalken en te reinigen.


 


HomeBedrijfsprofielProductenFoto'sMontageMilieuContactServices